Det som møter øyet – workshop med Bjørn Opsahl [Ålesund]

Posted: 6. juni 2017 in Kurs, Lyssetting, Portrettfoto
Tags: , , , ,
©Bjørn Opsahl

©Bjørn Opsahl

Det finnes fine bilder, og det finnes smarte bilder. Det finnes vakre bilder og det finnes innholdsrike bilder. Det finnes dine bilder, og det finnes andres bilder. Hva er så riktig for akkurat deg? Kan et portrett være en dokumentar? Kan et landskapsbilde fortelle en dypere historie? Er et reportasjebilde fra en krig kun ment som en rapport, eller kan det også settes i en uttrykkshistorisk sammenheng? [Ålesund, 26. August 2017]

Ser vi i dag på de storslåtte maleriene fra renessansen av Napoleon på slagmarken, opplever vi de som sanne eller fiksjon? Eller er de portretter? Må alltid bildene våre inneholde et snev av samtiden, eller kan vi boltre oss med forlorne teknikker og uttrykk? Må vi alltid forklare for andre hva det er vi driver med?
Og akkurat der stopper den teoretiske grublingen!

Først og fremst skal vi jobbe med portretter– så kan vi gruble senere, på grunnlag av hva vi er bevisst (har lest, sett, hørt, føler, husker)

Hvorfor mener Bjørn Opsahl at hans portrett av Gordon Ramsay er et topografisk kart over et ambisiøst liv….? Eller at hans sitting med Uma Thurman er den minst sexy – og derfor den mest givende – han har gjort? Han ymter også om at hans bilder av Justin Bieber er et “tip of the hat” til gamle popstjerner.

Gjennom denne workhopen skal vi utforske portrettkunsten, dets virkemidler, fallgruber, klisjeer, karakteristika og dets historiske referanser. Portrettet er blant de eldste uttrykksformene i kunsten, av helt åpenbare sosiale årsaker: Vi liker å se på hverandre. Vi liker å se på andre.

Bjørn Opsahl har siden 1992 vært en av Norges mest profilerte fotografer, med både lidenskapelig fokus og vikarierende motiver. Men alltid med det samme før øyet: det som møter øyet.

©Bjørn Opsahl

©Bjørn Opsahl

Opsahl jobber i mange felt, men er mest kjent for sine fotografier av kulturpersonligheter og kulturbegivenheter. Treffende nok beskriver han seg selv som “culture photographer”.

I de senere år har han trukket seg tilbake og fokusert på det som kan sies å være nordens kanskje største portrettprosjekt: Han har viet seg til jobben bak scenen på talkshowet Skavlan og portrettert de aller fleste gjestene han har kommet over: Malala Yousafzai , Taylor Swift, Bianca Jagger, Bill Gates, Jared Leto, Uma Thurman…..denne listen tar aldri slutt.

Opsahl kommer og deler sine erfaringer hva gjelder en hel portrettshoot (eller ‘sitting’ som han kaller det), alt fra forarbeide, scenografi, lyssetting til etterarbeide. Om grubling og usikkerhet, research, feilresearch, nerver og ikke minst: “Kanskje jeg hadde hatt det litt bedre som trailersjåfør?»

Dette er en unik mulighet til å oppleve en av våre fremste portrettører i moderne tid, og det blir stort rom for grubling, nerding og læring.

Program
09:00 – Velkommen.

09:30 – Foredrag: “25 år i kulturens tjeneste” – lys, rigg, regi og research

11:00 – Pause

11.15 – Bildeanalyse (musikkvideo, filmer og fotografier)

12:00 – Lunsj

12.45 – Production design, floorplanning, tips og triks

13:00 – Rigg og lys. Fra rent dagslys – via én blitz – til full studiorigg. Live shoot med modell.

16:00 – Testing og justering for deltakere (husk egne minnekort)

18:00 – Slutt

(Med forbehold om endringer)

Du finner praktisk informasjon og påmeldingsskjema under bildet.

©Bjørn Opsahl

©Bjørn Opsahl

Praktisk informasjon

  • Sted: Scandic Parken, Storgata 16, 6002 Ålesund
  • Dato: 26. August 2017.

Instruktør

  • Bjørn Opsahl

Nødvendig utstyr

  • Kamera

Mer informasjon? Kontakt Bjørn Joachimsen bjorn.joachimsen@mac.com

Deltakeravgift
Kr. 2200.- ved påmelding før 1. juli 2017.

Kr. 2450.- ved påmelding fra og med 1. juli 2017

NB! Kun 20 plasser!

Påmelding – Det som møter øyet – workshop med Bjørn Opsahl [Ålesund]

©Bjørn Opsahl

©Bjørn Opsahl

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s